Monet tekijät vaikuttavat sähkön hintaan

Sähkön hinta puhuttaa tällä hetkellä. Kuitenkaan aina ei tule miettineeksi, miten sähkön hinta oikeastaan määräytyy ja voisiko itse vaikuttaa oman sähkölaskun hintaan. Lue lisää artikkelistamme siitä, miten sähkön hinta muodostuu, mitä sähkö tällä hetkellä maksaa ja mitä kannattaa ottaa huomioon sähkösopimusta tehdessä.

Mistä sähkölasku muodostuu?

Sähkön lopullinen hinta muodostuu aina samoista tekijöistä, joista osa on alttiita hintamuutoksille. Sähköyhtiöiden hintoja, tuotantotapoja ja palveluita kannattaakin vertailla keskenään, jotta löytää itselleen parhaan toimittajan sekä mahdollisimman kilpailukykyisen hinnan.

Sähköenergia

Sähkölaskustasi voit kilpailuttaa ainoastaan sähköenergian hinnan. Tämä laskun osuus vaihtelee sähköntarjoajasta riippuen. Hintaerot ja -vaihtelut johtuvat markkinoista sekä yritysten toisistaan poikkeavista tuotantokustannuksista, investoinneista sekä sääoloista ja sähkön tarpeesta.

Sähkön siirto

Sähkön siirron osuus muodostaa vajaan kolmanneksen sähkölaskun loppusummasta ja palvelun hoitaa paikallinen jakeluverkosto, jota ei voi kilpailuttaa. Siirtohinnat vaihtelevat alueesta ja jakeluyrityksestä riippuen.

Verot

Reilu kolmasosa sähkölaskusta koostuu veroista. Sähkön kulutuksesta maksetaan sähköveroa, jonka kerää sähkönjakeluyhtiö siirtomaksun yhteydessä. Lisäksi laskun yhteissummaan lisätään vielä arvonlisävero.

Mitä sähkö maksaa?

Sähkön kWh-hinta riippuu sähkön tuotantotavasta sekä yhtiöstä. Energian hinta on ollut laskussa samalla kun raakaöljyn ja kivihiilen hinnat ovat myös painuneet alaspäin. Etenkin pörssisähkö on ollut erityisen edullista ja sitä on tarjottu jopa 3,33 sentin kilowattituntihintaan. Pörssisähköön voit myös valita hintakaton omaavan sopimuksen, jolloin hinta pysyy varmasti kohtuullisena. Kiinteä sähkönhinta 2020 syksyllä tehtäviin määräaikaisiin sopimuksiin on vaihdellut 5 sentin kWh-hinnan molemmin puolin.

Mikä vaikuttaa sähköliittymän ja -sopimuksen valintaan?

Jos ostat omakotitalon tai vapaa-ajanasunnon tai olet uudisrakentaja, sinun tulee huolehtia myös sähköliittymän siirtymisestä nimiisi tai uuden liittymän hankkimisesta. Liittymissopimuksen lisäksi tarvitset myös sähkösopimuksen, jonka hinnan voit kilpailuttaa eri tarjoajien välillä. Sähköliittymän tarjoajaan ei kuitenkaan voi vaikuttaa, vaan sen toimittaa paikallinen verkkoyhtiö. Liittymän hinta määräytyy sen koon mukaan, joka määritellään talon rakentamiseen liittyvässä sähkösuunnitelmassa.

Rivi- tai kerrostaloon muuttaessasi sinun ei tarvitse huolehtia sähköliittymän siirtymisestä. Muista kuitenkin päättää vanhan osoitteesi sähkösopimus ajoissa ja tehdä uusi sopimus uuteen kotiisi.

Sähkösopimuksen valinta

Voit itse valita minkälaisen sähkösopimuksen teet. Valintaan vaikutta se, millä tavalla tuotettua sähköä haluat käyttää, mitä siitä haluat maksaa ja haluatko tehdä määräaikaisen sopimuksen, vai et. Määräaikainen kiinteähintainen sähkösopimus takaa sen, että sähkön hinta pysyy samana koko sopimuskauden ajan. Palvelun valitsemalla voit olla varma siitä, kuinka paljon sähköstäsi maksat. Voit myös halutessasi käyttää pörssisähköä, mikä tarkoittaa sitä, että käyttämäsi sähkön hinta vaihtelee sopimuksen voimassaoloaikana ja sen hinta noudattelee pörssissä toteutunutta tasoa. Kiinnitä huomiota myös siihen, onko sähköntarjoaja luotettava yritystoimija ja tarkista myös, paljonko hintaan liittyvät perus- tai palvelumaksut ovat sekä milloin ja miten uuden sähkösopimuksen voi purkaa.