Pörssisähkön hinta muodostuu siten, että jokaiselle tunnille lasketaan oma hintansa. Sähkönkäytön voikin kohdentaa edullisille tunneille, jolloin kotitaloudet voivat säästää huomattavia summia. Suomessa pörssisähkön hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssin mukaan. Hinta muodostetaan siten, että sähköpörssiin syötetyt osto- ja myyntitarjoukset käydään läpi ja vuorokauden kullekin tunnille annetaan se hinta, joka sijoittuu osto- ja myyntihintojen leikkauspisteeseen.

Pörssisähköä pidetään Suomen edullisimpana sähkönä ja sen avulla kuluttaja voi itse vaikuttaa sähkölaskuun. Kun pesukoneet ja saunan laittaa päälle edullisten tuntien aikana, ne kerryttävät vähemmän laskua. Vuoden 2020 ensimmäisellä puoliskolla pörssisähkön kWh-hinta on ollut keskimäärin vain noin 3,33 senttiä / kWh. Tämän edullisempaa hintaa saa hakea. Toki tulee muistaa, että myös pörssisähkön hintaan lisätään välityspalkkio, joka vaihtelee sähköntoimittajan mukaan.

Jos pörssisähkön hintaa haluaa laskea alustavasti etukäteen, voi käydä läpi aikaisempia hintoja. Kun hintaan lisää vielä välityspalkkion, saa kohtalaisen tarkan arvion siitä, kuinka paljon pörssisähkön käyttäminen tulisi maksamaan. Pörssisähköllä voi säästää erityisesti suurissa omakotitaloissa, joissa on paljon sähkölaitteita ja mahdollisesti sähkölämmitys. Se sopii kuitenkin yhtä hyvin myös rivi- ja kerrostaloissa käytettäväksi. Pörssisähköä voidaankin suositella aivan kaikille, jotka haluavat maksaa käyttämästään sähköstä mahdollisimman vähän.

Katso artikkeli: sähkön kwh hinta tänään ja miten se muodostuu

Pörssisähkösopimuksen erot tavalliseen sähkösopimukseen

Pörssisähkösopimus eroaa joiltakin osin tavallisista sähkösopimuksista. Usein sähköntoimittajat velvoittavat, että sähkösopimus tehdään vähintään vuodeksi. Pörssisähkön kohdalla tällaista sitoumusta ei kuitenkaan tarvitse tehdä. Sopimuksen voi tehdä toistaiseksi, jolloin sen voi päättää tai vaihtaa toisenlaiseen sähkösopimukseen koska tahansa. Pörssisähkösopimukseen on mahdollista saada myös hintakatto. Tämän avulla sähkön hinta pysyy kohtuullisena pörssin heilahtelusta huolimatta.

Pörssisähkön valinta ei myöskään tarkoita sitä, että joutuisi tinkimään ympäristöystävällisyydestä. Perinteisen ydinvoimalla tuotetun sähkön lisäksi valittavana on tuuli-, vesi- ja aurinkovoimalla tuotettua sähköä. Ympäristön ystävä valitsee mieluummin kestävillä keinoilla tuotetun sähkön, sillä niistä ei koidu sen suurempaa laskua, vaan kaikki eri sähkötyypit ovat saman hintaisia.

Pörssisähkösopimus mahdollistaa paremmin oman sähkönkulutuksen tarkkailun sekä sen kustannuksissa säästämisen reaaliaikaisesti. Kun sähkön kulloinkin voimassa olevan hinnan voi tarkastaa sovelluksesta koska tahansa, on kuluttajan helppo tehdä talouteensa vaikuttavia ratkaisuja päivittäisessä elämässään. Nämä päätökset voivat tuoda jopa satojen eurojen säästön vuositasolla.

Katso artikkeli: sähköliittymän valinta

Kenelle pörssisähkö sopii?

Pörssisähkö sopii kaikkiin talouksiin, kun halutaan vähentää energiankulutusta ja säästää sähkölaskussa. Pörssisähkösopimusta on myös helppo aluksi kokeilla, sillä sopimuksen voi päättää koska tahansa. Sovelluksen avulla tavallinen kansalainen voi huomata eron, mikä kalliin ja edullisen energian välillä on ja saada suoraa lompakossa tuntuvaa säästöä.