Polttoöljyä on kahdenlaista: raskasta ja kevyttä. Kevyttä polttoöljyä käytetään esimerkiksi öljylämmitteisen asunnon lämmittämiseen, jolloin puhutaan lämmitysöljystä. Polttoöljyä voi käyttää muuhunkin, mutta yleisin käyttökohde ovat erilaiset moottorit, joissa öljyn tehtävä on voidella ja jäähdyttää liikkuvia osia.

Monille meistä polttoöljy on vain pakollinen paha, joka pitää ostaa – oli kyseessä sitten talon lämmittäminen tai moottorin voitelu. Tarjonta on kuitenkin Suomessa sen verran hyvää, että pienellä kilpailuttamisella on mahdollisuus saada aikaan ihan oikeita säästöjä.

Polttoöljyn markkinat ja hinnat

Polttoöljyä saa lähes kaikkialta Suomesta ja se on melkolailla minkä tahansa bensa-aseman vakiotuote. Kannattaa huomata, että moni öljyn toimittaja, kuten vaikkapa Teboil ja Neste, on jalostanut öljynsä niin, että se sopii sekä moottori- että lämmityskäyttöön. Suomessa on noin 200 000 öljylämmitteistä pientaloa, joten on vain käytännöllisempää, että toimitettu öljy sopii moottorien lisäksi myös lämpökattilaan. Tämä on kuluttajan kannalta myös hyvä, sillä silloin ei tarvitse kuin tilata yhtä öljyä kerralla – ison tilauksen yhteydessä saat myös todennäköisesti bonusta ostoksistasi.

Suomen suurimpien toimittajien välillä on ihan huomattavia, muttei kuitenkaan mitään dramaattisia hintaeroja. Oheinen hintavertailu on laskettu 1 000 litralla talvilaatuista öljyä.

Polttoöljyn hinta Neste

Paras hinta on Nesteellä, jossa kustannukset ovat 759,60 euroa, eli 75,96 senttiä litralta.

Polttoöljyn hinta Teboil

Teboililla saman määrän öljyä saa 772,70 eurolla.

Polttoöljyn hinta ST1

ST1 tarjoaa erikseen polttoöljyä lämmityskäyttöön (790,40 euroa) ja moottorikäyttöön (786,20 euroa), joten kannattaa etukäteen miettiä, kumpaa haluaa.

Näillä helpoilla vinkeillä säästät

Osta kerralla mahdollisimman iso määrä öljyä. Hinta kirpaisee vain kerran, ja kuten jo aiemmin sanottu, suojaudut mahdolliselta lähitulevaisuuden hintapiikiltä. Ota kuitenkin etukäteen selvää, paljonko öljyä pystyt varastoimaan, sillä ylimääräisen öljyn pois kuljettaminen tulee todella kalliiksi.

Kannattaa seurata ainakin sivusilmällä talousuutisia. Öljyn hinnan kehitys mainitaan talousosiossa melkeinpä ensimmäisenä, koska sillä on sen verran iso rooli koko maailmantaloudessa. Kun sinä olet perillä öljyn hinnoista ja siihen vaikuttavista tekijöistä, voit paremmin suunnitella omaa kulutustasi ja ennakoida, koska on edullinen hetki ostaa lisää öljyä.

Ota huomioon, että Suomen markkinoilla puhutaan kesä- ja talvilaaduista. Talvilaadulla pärjää paukkupakkasissakin, mutta kesälaatu täytyy eristää esimerkiksi eristettyyn pannuhuoneeseen, jotta se ei sakene. Oikean laadun valitsemalla öljyä ei mene hukkaan.

Huolehdi myös siitä, että öljyä käyttävät laitteet ovat kunnossa. Viallinen tai vanha laite kuluttaa enemmän ja tehottomammin öljyä, minkä johdosta joudut täydentämään varastojasi useammin. Kun laitteet ovat kunnossa ja ajan tasalla, kaikki rahasi eivät kulu öljyyn.