Sony on jo vuosia ollut pelikonsolien suurin ja menestynein valmistaja. Nyt pleikkarin pelaajat odottavat kuumeisesti marraskuun 12. päivää, jolloin konsoli julkaistaan ensimmäisen kerran virallisesti. Kyseessä on Sonyn uusinta uutta edustava konsoli ja tutustummekin tässä artikkelissa hieman paremmin siihen, mitä uudelta konsolilta kannattaa odottaa ja paljonko sen hinta tulee todennäköisesti olemaan.

Ominaisuudet

PlayStation 5 kuuluu yhdeksännen sukupolven pelikonsoleihin ja sen tärkeimmät ominaisuudet ovat entistä parempi kuvanlaatu ja VR-toiminnot. Konsolista on kaksi versiota: base ja digital. Niiden tärkein ero on se, että digital-versiossa ei ole levyasemaa ja se on hintavampi. Sen pelit on siis ostettava digiversioina, eikä fyysisenä levynä. Muuten eri versiot ovat ominaisuuksiltaan keskenään samanlaisia.

Parhaimmillaan konsolissa on 8K-resoluutio, eli kuvanlaatu on erittäin tarkka. Vastaavaa tekniikkaa käytetään muun muassa elokuvateattereissa, mutta se vaatii, että pelaajalla on jo valmiiksi tarpeeksi kovatasoinen näyttö 8K-resoluutiolle. Muistiakin on kunnolla: 825 GB SSD-massamuistia, minkä avulla pelaaminen sujuu entistä nopeammin ja entistä laadukkaampaa sisältöä voidaan ladata entistä nopeammin.

Nykyajan tarpeeseen vastaten Sony on myös helpottanut pelien ja videoiden sisällön jakamista sosiaalisessa mediassa. Monella ammattipelaajalla on useita tuhansia seuraajia, jotka katsovat tämän pelaamista suorana lähetyksenä, ja jotta sen seuraaminen ja toteuttaminen olisivat mahdollisimman vaivattomia, on Sony panostanut siihen, että nämä lähetykset tapahtuvat uudella konsolilla 4K-laadulla. Myös äänitekniikka on uusinta uutta 3D-laatua, minkä ansiosta äänimaailma on entistä realistisempi riippumatta siitä, onko pelaajalla esimerkiksi kuulokkeet vai ei.

Taaksepäin yhteensopivuus

Tämä tarkoittaa siis kaikessa lyhykäisyydessään sitä, miten monia aiemman konsolin version pelejä voi uudella versiolla pelata. Sony on ottanut PlayStation 4:n rakastetuimmat pelit huomioon. Tarkemmat tiedot yhteensopivuudesta pitää tarkastaa pelikohtaisesti, mutta valmistaja on luvannut että lähes kaikki vanhat suosikkipelit ovat yhteensopivia uuden konsolin kanssa, eli ei huolta. Lisäksi tuttuun tapaan PlayStation on saamassa liudan pelejä yksinoikeudella niin koko alustalleen kuin myös vain uudelle PS5-konsolille.

Hieman pelien julkaisijan ehdoista riippuen PlayStation 5:lla on mahdollista myös muuntaa vanhat PS4-pelit digitaalisiksi PS5-peleiksi. Tämä parantaa aiemman konsolin pelien pelattavuutta entisestään uudella laitteella.

Hinnat ja saatavuus

Uuden PlayStationin suositushinta on Sonyn mukaan 499 tai 399 euroa riippuen siitä, onko laitteessa levyasema vai ei. Suomen markkinoilla toistaiseksi halvimman hinnan lupaa Power, jolta PlayStation 5 irtoaa toimituksineen päivineen hintaan 532 euroa. Konsolia myyvät myös kaikki isommat elektroniikkaketjut niin kivijalkaliikkeissä kuin verkossakin. Todennäköisesti myös Prisma, joka on nostanut asemaansa pelaajien keskuudessa Prisma Gaming brändillään, tulee varmasti ottamaan uuden konsolin valikoimaansa mahdollisimman pian, mutta toistaiseksi ketju ei ole avannut ennakkomyyntiä tai julkistanut mitään hintatietoja.

PlayStation 5:n virallinen julkaisu on siis 12. marraskuuta. Viihdealalla on kuitenkin tyypillistä, että eri maantieteellisille alueille on eri julkaisupäivät, joten yllä mainittu päivämäärä koskee vain Pohjois-Amerikkaa, Japania, Etelä-Koreaa, Australiaa ja Uutta-Seelantia. Muualla, eli vaikkapa Suomessa, julkaisupäivä on hieman myöhemmin: 19. marraskuuta. Isona poikkeuksena mainittakoon Kiina, jonka julkaisupäivä on toistaiseksi ollut hämärän peitossa.

Ennakkotilaukset alkoivat syyskuun puolessa välissä, mutta palvelu ruuhkautui ja romahti melko pian, kun ennakkotilauksiin varatut konsolit loppuivat aiemmin kuin mitä Sony oli laskeskellut. Yhtiö pyysi tätä virhettä anteeksi ja toi lupasi enemmän konsoleita niin ennakkotilaukseen kuin loppuvuoden varastoihin.