Muumit kuuluvat suomalaisuuteen ja ovat melko lailla jo kansallisaarre. Muumimukit ovat jo pitkään olleet haluttua keräilytavaraa ja niitä osataan arvostaa lahjana jopa ulkomailla. Muumien viehätys on toki aina oma juttunsa, mutta muumimukeissa kiinnostavat myös värimaailman loisteliaisuus: jokaiselle hahmolle on oma värinsä, ja tämän johdosta erilaisia mukeja on jo yli 100 erilaista. Hahmoja ja väriteemoja on myös kierrätetty ja luotu aivan uusia mukeja.

Tiesitkö, että ensimmäiset muumimukit valmistettiin jo 1950-luvulla? Nämä kuuluivat lasten astiasarjaan ja ovat nykyään äärimmäisen harvinaisia keräilyesineitä. Tutummat muumimukit ovat peräisin 1990-luvulta. Aluksi ne olivat astioita siinä missä muutkin kahvimukit, mutta joissain vaiheessa vuotta 2006 ihmiset alkoivat kohtelemaan niitä enemmän keräilyesineinä. Tästä eteenpäin mukien arvo on vain noussut.

Vuonna 2018 Arabia toi markkinoille niin sanotun Muumin päivä -mukin, joka oli myynnissä vain yhden päivän. Seuraavana vuonna kauppojen hyllyt ostettiin tyhjiksi Mörkö-mukeista Suomen voitettua jääkiekon maailmanmestaruuden.

Muumimukit netistä, marketeista vai kirppareilta?

Osa hankkii muumimukeja ihan omaksi ilokseen, kun taas osa ostaa niitä säilöön ja myy tulevaisuudessa paremmalla hinnalla. Mutta mistä muumimukeja sitten kannattaa lähteä etsimään?

Erilaisiin marketteihin tulee uusi muki kaksi kertaa vuodessa: kesällä ja talvella, minkä lisäksi samana vuonna voidaan julkaista vielä jokin erikoismuki. Uusien mukien tarkka hinta vaihtelee sen mukaan kuinka suuri erä sitä on valmistettu ja kuinka kauan se on jo kerinnyt olemaan kauppojen hyllyillä. Nyrkkisäännöksi voidaan sanoa, että sesonkimukin hinta liikkuu 15 euron ja erikoismukin 20 euron molemmin puolin.

Kirpputoreilta ja yksityisiltä myyjiltä saa jo kauppojen hyllyiltä poistuneita malleja, mutta niistä joutuukin sitten jo vähän maksamaan. Tässä kohdassa hintaan vaikuttaa ennen kaikkea se, onko muki ollut käyttämätön vai ei. Aktiivisessa käytössä oleva muki maksaa yleensä 20 eurosta ylöspäin ja täysin uudenveroinen voi olla lähemmäs satasen.

Yksi mahdollisuus on tietysti, ja ehkä jopa helpoin/nopein tapa on ostaa muumimukit netistä. Muumimukeja myyviä nettikauppoja netissä vaikka kuinka paljon. Nopealla vilkaisulla Vintagestore nimisestä verkkokaupasta löytyy ihan älytön valikoima tuotannosta poistuneita muumimukeja ja muita Arabian tuotteita.

Kallein muumimuki

Vuonna 2013 myyntiin muki peräti 10 000 euron hintaan. Kirpputoreilta ostettaessa kannattaa aina tivata mukin käyttöhistoriaa ja katsastaa tavara omin silmin – pelkän netissä olevan kuvan perusteella ei kannata ostaa.

Uudet muumimukit 2021

Muumin päivä 2021 muumimuki
Vuorilla muumimuki


Oman keräilyn aloittaminen

Oma muumimukien kokoelma kannattaa aloittaa ihan perusmalleista, joita saa suhteellisen edullisesti marketeista. Tämän jälkeen on luontevampaa laajentaa.

Vaikka muumimukit kestävät konepesun, ne kannattaa arvon säilyttämisen nimissä pestä aina käsin, vaikka olisivatkin aktiivisessa käytössä. Mukeja ei kannata säilyttää lasikaapissa siten, että aurinko paistaa suoraan niitä päin. Keittiö on melko tapaturma-altis paikka säilyttää muumimukeja noin yleensä, joten kannattaa mieluummin raivata tilaa vaikkapa olohuoneesta.

Katso tästä Arabian kaikki muumimukit ja niiden hinnat