Tuhannet suomalaiset lämmittävät kotinsa öljyllä: jopa 200 000 pientaloa lämpiää öljyllä. Nimenomaan talon lämmityksessä käytettävää öljyä sanotaan lämminöljyksi ja jokainen kuluttaja saa ostaa sitä ihan keneltä haluaa. Näin ollen näissä kuluissa voidaan siis myös säästää. Kerrommekin tässä lisää siitä, mitä kuluttajan tulisi tietää hinnoista.

Öljylämmityksen hankinta on verrattain edullista: tämä johtuu ennen kaikkea laitteiston pitkästä elinkaaresta, joka on jopa 30 vuotta. Niin kuin kaikkiin muihinkin lämmitysmuotoihin myös öljyyn kohdistuu erilaisia hinnan heilahteluita. Öljyllä lämmittävän kannattaakin olla perillä öljyn hinnan heilahteluista ja niihin vaikuttavista tekijöistä, joihin lukeutuvat muun muassa dollarin kurssi ja kansainvälinen politiikka.

Kokonaiskustannuksiltaan öljyllä lämmittäminen ei kuitenkaan ole mitenkään hirveän kallista, vaan on aivan kilpailukykyinen vaikkapa kaukolämmön kanssa. Sähköllä lämmittämiseen verrattuna öljy on ehkä jopa hieman halvempaa – tähän vaikuttavat paikallisten tuottajien hinnat. Ehkä vähän yllättäen myös lämminöljyn hinnasta suurin osa on erilaisia veroja, jotka on lisätty myytävän tuotteen hintaan.

Suomen lämminöljyn markkinat

Suomessa lämminöljyä on mahdollista ostaa useilta eri toimittajilta, mikä tekee mahdolliseksi hintojen tehokkaan kilpailuttamisen. Käytännössä kaikki bensa-asemaketjut myyvät myös lämminöljyä: Teboil, SEO, ST1 ja Neste ovat kaikille tuttuja myyjiä, joilla on laaja palveluverkosto ja mahdollisuus kerryttää erilaisia bonuksia, mikäli ostaa enemmän kerralla. Näiden ketjujen välillä kilpailuttaminen on helppoa, kun pyytää vain tarjouksen kaikilta.

Isoimpien toimittajien, eli ST1, Nesteen ja Teboilin välillä hinnat ovat melko tasaisia: 1000 litraa kesälaatuista öljyä irtoaa halvimmillaan Nesteeltä hintaan 718,30 euroa. Teboililla vastaava hinta on 726,50 euroa ja ST1:llä 726,70 euroa. Nesteen litrahinnaksi jää 71,82 senttiä.

Näillä helpoilla vinkeillä saat säästöjä

Pyri arvioimaan tarvitsemasi öljyn määrä mahdollisimman hyvin ennen kuin ostat: ylimääräisen öljyn tilaaminen tai takaisin toimittaminen ovat yllättävän kallista puuhaa.

Harkitse myös erilaisten maksuvaihtoehtojen tuomia säästöjä: osamaksulla maksaminen on kalliimpaa kuin se, että maksaisi koko laskun kerralla. Pitkään saman toimittajan asiakkaana ollut voi rohkeasti kysellä myös erilaisia kanta-asiakasalennuksiakin.

Vältä ruuhkia, jolloin toimitus on hitaampaa ja kysynnän kasvaminen saattaa näkyä ikävästi itse öljyn hinnassa. Muista myös, että öljyn myyjillä erilaisia kampanjatarjouksia siinä missä kenellä tahansa muullakin myyjällä.

Helpoin tapa on myös lisätä vaatetusta sisällä ja laskea huoneenlämpö. Koska öljyn tehtävä on nimenomaan lämmittäminen, sitä kuluu vähemmän, jos sinulla on jo lämmin. Vähempi kulutus näkyy suoraan lompakossasi. Tiesitkö, että 2 asteen pudotus lämpötilassa pudottaa öljyn kulutusta 10 prosentilla?